QoS Nedir? Ne İçin Kullanılır?

QoS (Quality of Service), bilgisayar ağlarında trafiğin önceliğini belirlemek, veri aktarımındaki gecikme sürelerini azaltmak, ağ kaynaklarının daha verimli kullanılmasına olanak sağlamak amacıyla kullanılan bir teknolojidir. QoS, internet sağlayıcıları, işletmeler ve hatta ev kullanıcıları tarafından kullanılmaktadır. Bu teknoloji sayesinde, daha az kesintili ve daha hızlı bir internet deneyimi elde edilebilir. Özellikle ses ve video gibi yüksek bant genişliği gerektiren uygulamaların kullanımında QoS büyük bir önem taşır.

QoS Nedir?

QoS, ağ üzerinden gelen veri trafiğini yönetmek için kullanılan bir yöntemdir. Türkçe karşılığı “hizmet kalitesi” olan QoS, belirli uygulamalara öncelik vererek ya da ağ üzerinde kontrol sağlayarak kuruluşların ağ trafiğini yönetmesine imkân tanır. Bu nedenle bir kuruluş için oldukça önemlidir. Yüksek bant genişliği kullanımı durumunda trafik türlerini belirleme gereksinimi doğar.

QoS Çalışma Prensibi

QoS, kuruluşun ağındaki her trafik türünü incelemek ve gereksinimlerini anlamak için özelleştirilmiş bir yaklaşım geliştirir. Bu sayede bazı kuruluşlar sadece belirli hizmetlerle sınırlı olarak bant genişliği sınırlandırması yaparken bazıları ise tüm hizmetleri için geçerli olacak önceliklendirme gibi işlemler yapması gerekebilir.

QoS İle Neler Yapılabilir?

  • Trafiğe bağlı olarak çeşitli işlemleri belirli bant genişliği sınırlayabilir.
  • Belirli trafik türlerine özel olarak öncelik sırası oluşturabilir. Örneğin önce bir “A” işlemin gerçekleştirilmesi, ardından “B” işleminin, onun arkasından ise “C” işleminin gerçekleştirilmesi isteniyorsa QoS ile yapılabilir.
  • Paket kaybının önüne geçecek adımlar atılmasına yardımcı olur.

QoS’nin Önemi

Geçmişte, hız çok önemli değildi. Ancak bugün gelinen noktada sesli ve görüntülü içerik aktarımını sağlayan uygulamaların paket kaybı ya da iletim hızındaki düşüş olmadan aktarım yapması gerekiyor. QoS, gerçek zamanlı trafik yönetimini sağlamak için kritik bir rol üstleniyor. Kuruluşların söz konusu uygulamalardaki gecikmelerin, ses ve görüntü kalitesinin bozulmasının önüne geçmesine yardımcı oluyor.

QoS Kullanmanın Faydaları

Ağ trafiğini kontrol etmek için QoS kullanan kuruluşlara gecikme, bit hızı, paket hızını anlık olarak izleme imkânı sağlar. Bu, ağlarındaki trafiği yönetmeleri ve gecikmelerin önüne geçmeleri için paketlerin iletilme süreci üzerinde değişiklik yapmalarını mümkün hâle getirir. Bu aynı zamanda kuruluşların beklenen hizmet kalitesine ulaşmalarına da yardımcı olur.

TP-Link Ürünleri Bauhaus’ta

İlginizi çekebilecek başka bir konu ise, TP-Link ürünlerinin Bauhaus’ta satışta olduğudur.

Yorum yapın