IFTTT, internet bağlantılı cihazlar arasında bağlantı kurmanızı sağlayan bir online hizmettir. “If This Then That” (Eğer Bu O Durumda Şunu Yap) anlamına gelen IFTTT, size bir dizi kolay ve otomatik işlem sunar. IFTTT, çeşitli uygulamalar ve cihazlar arasında zahmetsizce bağlantı oluşturabilir, belirli saatlerde otomatik olarak görevler gerçekleştirmenizi sağlayabilir ve hatta farklı cihazlarda eşzamanlı değişiklikler yapabilmenizi mümkün kılar. Bu özelliği ile IFTTT, iş hayatınızın yanı sıra günlük yaşamınızda da büyük kolaylık sağlar.
IFTTT Nedir?
IFTTT nedir sorusu, iş hayatını kolaylaştırmak isteyen çoğu kişinin mutlaka cevabını bilmesi gereken sorulardan bir tanesidir. Gerek işletme sahipleri gerek belirli bir işletmede çok önemli bir pozisyonda çalışanlar için en önemli öncelik, üretkenliği ve verimliliği arttırmak ve bunu yaparken her zaman en uygun maliyetli çözümler geliştirmektir.
Görevleri tamamlarken bunu mümkün olan en kolay şekilde yapma amacı olanlar, bunun için zaten hâlihazırda birçok hizmetten düzenli olarak yararlanıyor ama kullanılan mevcut hizmetler eğer yeterince uygun maliyetli değilse ve kolaylık sunmuyorsa alternatif bir çözüm arayışına girmek istenebilir.
İşte bunun gibi durumlar karşısında en iyi çözümlerden biri olarak IFTTT sahaya çıkıyor. IFTTT, işletme sahiplerine daha yüksek verimlilik ve üretkenlik sunmanın yanı sıra etkileşim oranını arttırmalarına da ciddi ölçüde katkı sağlıyor.
Henüz bu hizmeti denememiş olsanız bile başlamak için geç olmadığını bilmemelisiniz. Bu yazıda kafanıza takılabilecek soru işaretlerini gidererek IFTTT’nin nasıl bir hizmet olduğunu öğrenmenize yardımcı olacağız.
IFTTT Ne İşe Yarar?
IFTTT, isminden hareket etmek gerekirse “eğer bu olursa o zaman şu olur” şeklinde bir çalışma mantığına sahiptir. Bu hizmet, belirli koşullar bağlayarak herhangi bir işlemi gerçekleştirmenize yardımcı olur.
Örneğin Android işletim sistemli bir akıllı telefonda arama yaptığınızı varsayalım. Arama bilgilerini elektronik tablo formatında kaydedebilirsiniz. Buradaki mantık da şudur: Bir arama yapılırsa arama detayları e-tabloya eklenir.
Soundcloud’da bir müzik beğendiniz. Bunu Spotify’da da yapmak istiyorsunuz ama iki uygulama arasında entegrasyon söz konusu olmadığı için sizin ayrıca Spotify’ı açıp aynı müziği beğenmeniz gerekiyor, değil mi? IFTTT, işlemi otomatik hâle getirerek sizi bu zahmetli süreçten kurtarıyor.
IFTTT Nasıl Kullanılır?
IFTTT’nin kullanımı basittir. Öncelikle web sürümünden ya da mobil uygulamasından bir hesap oluşturuyorsunuz. Kayıt işleminin ardından otomasyonlarla çalışmanızı sürdürmeye başlıyorsunuz.
Hizmet şu an çok çeşitli uygulamaları desteklediğinden yeni başlayan kullanıcıların da geniş uygulama yelpazesinden yararlanmasını sağlamak için önerilerde bulunuyor. Bu önerileri dikkate alarak siz de IFTTT’yi kullanmaya başlarken ilk olarak hangi işinizi otomatikleştireceğinizi belirleyebilirsiniz.
IFTTT Ücretli mi?
Hayır, IFTTT hizmetini ücretsiz kullanmak da mümkündür ama ücretli versiyonlarda sahip olacağınız birçok özellik, ücretsiz planda yoktur.
Ücretsiz hesabın kullanımı kolay olsa da uygulama yelpazesi ücretli planlar kadar geniş değildir. IFTTT Pro size daha çok uygulama sunarken IFTTT Pro+ planı ise sınırsız uygulama yelpazesi sunar. Ayrıca Pro+ planında yapay zekâ hizmetleri de mevcuttur. Birden çok hesabı bağlayabilir, geliştirici araçlarından yararlanabilir ve çok daha fazlasına sahip olabilirsiniz.