Cortana, Microsoft tarafından geliştirilen bir dijital asistan ve sanal akıllı kişisel yardımcıdır. İşletim sistemleri, uygulamalar ve web üzerinde arama işlemleri yapabilen Cortana, kullanıcının sesli komutlarını anlayarak işlemleri gerçekleştirir. Ayrıca, günlük yaşamda yapılacak işleri hatırlatır, takvim yönetimi yapar, hava durumu bilgisi verir ve seyahat planları yapar. Cortana, Windows 10 işletim sisteminde varsayılan olarak bulunur ve Android, iOS ve Windows Phone işletim sistemli cihazlarda da kullanılabilir. Kullanıcıların hayatını kolaylaştıran ve verimliliği artıran bu akıllı hayat asistanı dünya çapında popüler bir uygulamadır.
Cortana: Microsoft’un Kişisel Asistanı
Cortana nedir? Sorusu, Microsoft’un kişisel asistanını ilk kez duyan ya da kullanmaya başlamak isteyenlerin cevap aradığı soruların başında geliyor. Siz de eğer bu kullanıcılardan biriyseniz Cortana hakkında kafanızda bazı soru işaretleri olabilir.
Yazının sonuna geldiğinizde Cortana’nın ne olduğu ve nerelerde hangi amaçlarla kullanıldığı başta olmak üzere cevabını merak ettiğiniz tüm sorulara yanıt alacaksınız.
Cortana Nedir?
Cortana, Microsoft tarafından geliştirilen bir kişisel asistandır. İlk olarak 2014 yılında kullanıma sunulmuştur. Öncelikli olarak Windows Phone için geliştirilmiş olsa da Windows 10 ve 11 de dahil olmak üzere Microsoft’un tüm işletim sistemlerinde kullanıma sunulmuştur.
Yazılı ve sesli olarak iletişim kurulabilen sanal asistan, kullanıcı tarafından yöneltilen soruları yanıtlar ve verilen görevleri yerine getirir.
Cortana Ne İşe Yarar?
- Kullanıcıların sorularını yanıtlar.
- Kullanıcının arama yapmasını sağlar.
- Belirli programları açar.
- Hava durumunu gösterir.
- Hatırlatıcı ayarlar.
- Alarm kurabilir.
Apple’ın kişisel asistanı Siri gibi Cortana da doğal yanıtlar veriyor. Kullanıcı için hatırlatıcılar ayarlayabiliyor, takvim planları oluşturabiliyor, basit işlemleri gerçekleştirebiliyor, belirli programları açabiliyor, kullanıcıların arama yapmasına yardımcı olabiliyor.
Cortana’nın çalışması için belirli izinlere ihtiyacı vardır. Sesli komut vermek isteniyorsa Cortana’nın izne sahip olması gerekir. Kişisel asistanın hangi bilgilere erişebileceğini kullanıcının kendisi belirleyebilir.
Cortana Özellikleri Neler?
Microsoft artık Cortana’ya eskisi gibi destek vermiyor. Kişisel asistan zamanla sahip olduğu çok sayıda özelliğe veda etti. Asistan şu an aşağıdaki özelliklere sahiptir.
- Dil desteği: Kullanıcıların isteklerini sadece İngilizce konuşuyorsa anlar ve yerine getirir.
- Görevler: Programları açabilir, dosyaları görüntüleyebilir.
- Alarm: Belirli bir süre sonrasına alarm kurabilir.
- Hatırlatıcılar: Belirli işler için hatırlatıcılar oluşturabilir.
- Takvim: Kullanıcıların takvimini kolaylıkla yönetmesine yardımcı olur. Kullanıcı isterse belirli gün için özel planlar oluşturabilir.
Cortana Türkçe Dil Desteği Sunuyor mu?
Hayır, Cortana Türkçe desteği sunmuyor. Onunla Türkçe konuşamazsınız. Bu nedenle sistem dili İngilizce olarak ayarlanmamışsa onu kullanmanız da mümkün olmuyor.
Cortana Aktif Etme Adımları
- Windows + I tuşlarına basarak ya da başlat menüsünden dişli çarka basarak ayarları açın.
- “Zaman ve Dil” bölümüne girin.
- “Bölge ve dil” bölümünü açın.
- Bölgeyi “Amerika Birleşik Devletleri” olarak ayarlayın.
- “Dil ekle” seçeneğine basın.
- İngilizce dilini seçin.
- Daha sonra açılacak bölümden “İngilizce (ABD)” seçeneğine tıklayın.
- “Ülke veya bölge” bölümünden “English” seçeneğine tıklayın.
- “Varsayılan olarak ayarla” seçeneğine basın.
- Başlat menüsünü açın.
- Cortana’yı artık aktif edebilirsiniz.
Cortana Hakkında Merak Ettikleriniz
Cortana, Microsoft tarafından geliştirilen bir kişisel asistan. Kullanıcıların sorularını yanıtlar, belirli programları açar, hatırlatıcılar ayarlar, alarm kurar, hava durumunu gösterir ve takvim planları yapmanıza yardımcı olur. Ancak Türkçe dil desteği yoktur ve aktif etmek için belirli adımlar izlenmelidir. Microsoft artık Cortana’ya eskisi gibi destek vermiyor ve asistanın özellikleri sınırlıdır.
Cortana hakkında merak ettiğiniz her şeyi bu yazıda öğrenebilirsiniz. Siz de Cortana’yı kullanmaya başlamak istiyorsanız, adımları takip ederek kolayca aktif edebilirsiniz.