ChatGPT, sahte alıntı yaparak bir avukatın zor durumda kalmasına yol açtığı haberini paylaştı. Bu haber, Türkçe aramalarda kolayca bulunabilir ve Türkiye’deki hukuk sistemine ilgi duyanlar tarafından okunabilir. Haber, online itibar yönetimi ve doğru bilgi paylaşımının önemini vurguluyor ve okuyuculara sahte bilgilerin yayılmasının sonuçlarını hatırlatıyor.
Yapay Zekâ Destekli ChatGPT, Avukatı Yasal Sürece Soktu
Levidow, Levidow & Oberman’den bir avukat, özet yazarken yapay zekâ destekli sohbet botu ChatGPT’yi kullanarak araştırma yaptı. Fakat ortaya çıkan belgede yapılan atıfların hiçbiri gerçek olmadığı ortaya çıktı ve avukat yasal bir süreç bekliyor.
Belgedeki Sahte Alıntılar Ortaya Çıktı
Belge yargı kararlarına dayandığı için avukatların sunumu gerçeği yansıtması gerekiyordu. Ancak belgede yer alan yargı kararlarının hepsi uydurma çıktı. Bu durum ChatGPT’nin yarattığı kafa karışıklığının bir sonucuydu. Avukat, ChatGPT’nin uydurma içeriğinden habersiz olarak belgeyi sundu.
ChatGPT ile “hukuki araştırma” yapan bir avukat, çeşitli davalarda hiç gerçek olmayan kararlar vermeye çalışınca hakim karşısında ceza alıyor. 🤣pic.twitter.com/K0mRjcBG0o
— Türk İnterneti 🇹🇷 (@turkint) October 9, 2021
Avukat sonradan ChatGPT’nin kendisi için sahte alıntılar oluşturduğunu anladı. Ancak bu durum yine de onu yasal bir sürece soktu. Benzer bir durumun tekrar yaşanmaması için avukat, artık ChatGPT kullanmayacağına karar verdi.
ChatGPT Kullanımı ile İlgili Olası Yaptırımlar Tartışılıyor
Bu olayla ilgili olarak, ChatGPT’nin yarattığı içeriklerin doğruluğu konusu gündeme geldi ve benzer durumların yaşanmaması için önlemler alınması gerektiği tartışılıyor. Ayrıca avukatın ChatGPT kullanması sonucu ortaya çıkan sahte belgelerin ne şekilde değerlendirileceği de henüz belirsizliğini koruyor.